Praktische handvatten voor internal auditors  |  Lees online  |  Afmelden
Nieuwsbrief 27 juli 2016
 
IIA Academy:
» Financieel Management voor Internal Auditors
31 augustus & 1 september 2016
» Internal Audit Young Professional Dag 2016
2 september 2016
» Roundtable Certificaat Kwaliteitstoetsing voor PAS
8 september 2016 
» Inzet van Ethical Hacking en inrichting van de organisatie (Corbulo)
8 september 2016
» Commissarissen Symposium IIA NBA-LIO
13 september 2016
Bekijk de gehele IIA Academy Kalender
Beste relatie,

Het is eindelijk zomer en half Nederland is op vakantie. Je zou verwachten dat er weinig nieuws te melden is, maar niets is minder waar. Er zijn een aantal interessante rapporten uitgebracht, er staan weer voldoende boeiende trainingen op de IIA Academy kalender en er zijn vele certificaten uitgereikt. IIA-voorzitter John Bendermacher is geinterviewd en wat te denken van de ophef die is ontstaan vanwege de uitspraak van KPMG-man Albert Röell. Veel plezier met het lezen van deze nieuwsbrief.
Effectiviteitsmeting Internal Auditfunctie
De kwaliteit van een Internal Auditfunctie heeft vooral te maken met effectiviteit. Het meten van de effectiviteit van een IAF is echter niet eenvoudig. “Wanneer is een IAF eigenlijk als effectief te beschouwen?” In  dit rapport wordt een overzicht gegeven van de eisen die stakeholders stellen aan de effectiviteit van een IAF. Uit deze eisen worden vervolgens praktische prestatie-indicatoren afgeleid, die door IAF’s kunnen worden gebruikt om verantwoording af te leggen over (de effectiviteit van) hun functioneren.
Lees verder
Commissarissen Symposium IIA en NBA-LIO op 13 september 2016
We staan aan de vooravond van betekenisvolle wijzigingen in de Nederlandse Corporate Governance Code. Deze aanpassingen zullen impact hebben op commissarissen en internal auditors. Tijdens de bijeenkomst gaan we natuurlijk onder andere in op de betekenis van de herzieningsvoorstellen voor de governance van een onderneming en de rollen die de Internal Audit Functie en de commissarissen daarbij hebben. Het symposium is alleen te bezoeken op uitnodiging, door Chief Audit Executives met hun commissaris.
Schrijf je in
Voorbereiden op het ‘onbekende onbekende’
De context waarin de internal auditor opereert verandert. Maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en hebben grote gevolgen. Deze trendstudie biedt zicht op de trends en ontwikkelingen die zich in en rond het vakgebied internal auditing afspelen. Het rapport presenteert de bevindingen in de vorm van vijf trends, voorafgegaan door een referentiekader voor het denken over de (onbekende) toekomst. De toekomstverkenning wordt afgesloten met een beschrijving van trend-overstijgende implicaties en uitdagingen voor het auditvak. 
Lees verder
Kwaliteit en nut internal audit ter discussie
KPMG zegt geen waardeoordeel uit te spreken over het nut en de kwaliteit van het werk van internal auditors, maar signaleert in de samenleving wel een dalende acceptatie van zelfcontrole. Dat zegt KPMG in een reactie op de ophef die is ontstaan vanwege een interview met topman Albert Röell in het Financieele Dagblad. In het interview zei Röell dat aandeelhouders, toezichthouders en de samenleving tegenwoordig vragen om meer zekerheid rond kernprocessen van ondernemingen, maar dat in een low trust-samenleving volgens Röell "geen vertrouwen is in een slager die zijn eigen vlees keurt."
Lees verder
John Bendermacher interviewed
On 8 July 2016, the IIA Young Professionals Committee interviewed John Bendermacher, current chairman of the IIA Netherlands (IIA NL), on a range of serious and less serious topics, including his vision for the IIA NL, his view on the future of Internal Audit, and his favourite restaurant.
Lees verder
Onderzoek naar het functioneren van RvC's onder druk
Dr. Dennis Veltrop en prof. dr. Jaap van Manen van de Rijksuniversiteit Groningen doen onderzoek naar het functioneren van RvC's onder druk. Het onderzoek heeft tot doel inzichtelijk te maken hoe RvC's omgaan met kritische situaties. Uw deelname is van groot belang voor het welslagen van het onderzoek.
Doe mee aan het onderzoek
Vragenlijst Audit Magazine
Heeft u het Audit Magazine met het thema Pensioen inmiddels gelezen? Graag willen we u vragen de bijdragen uit het vorige Audit Magazine te beoordelen. Dit helpt ons om de komende magazines beter op uw wensen te laten aansluiten. Voor het komende nummer van Audit Magazine willen we u tevens vijf stellingen voorleggen over het thema Ketens. Het invullen van de vragenlijst neemt slechts een paar minuten in beslag. Bij voorbaat dank voor uw deelname!
Vul de vragenlijst in
Training Certified ISO 31000 Risk Management Professional
Marinus de Pooter verzorgt op 24, 25 en 26 augustus de driedaagse training Certified ISO 31000 Risk Management Professional. Deze training leidt op tot de wereldwijd erkende certificering ISO 31000 Risk Management Professional van het Global Institute for Risk Management Standards. ISO 31000 wordt beschouwd als dé internationale richtlijn op het gebied van risicomanagement.
Schrijf je in
Internal Audit as Trusted Cyber Adviser
While it would not be practical for someone to know everything about a topic as complex and fast-changing as cybersecurity, it has become essential for a chief audit executive (CAE) or head of internal audit to be cybersecurity-savvy. This paper explores how a team effort, support from the top, enhanced cybersecurity knowledge and awareness, and a focus on cyber resiliency can help the CAE position internal audit to be an organization’s trusted cyber adviser.
Read more
Internal Audit Young Professional Dag op 2 september 2016
De Internal Audit Young Professional Dag 2016 zal worden gehost door Heineken in de bruisende Heineken Experience te Amsterdam. Tijdens het event legt Heineken de rol van hun auditfunctie nader uit, vindt er een interactieve sessie plaats met Heineken Global Audit professionals en Young Professionals en krijg je de gelegenheid om de ins en outs van bierbrouwen te ontdekken in de Heineken Experience.
Schrijf je in
Certificaat-uitreiking CIA en SVRO
Op 6 juli 2016 vond bij ABN AMRO de uitreiking plaats van de CIA-diploma's en de SVRO-inschrijvingen. Maar liefst 18 IIA-leden namen vol trots hun certificaten in ontvangst.
Lees verder
Stem op Transparency International in NRC Charity Awards 2016
Transparency International Nederland (TI-NL) is geselecteerd voor de NRC Charity Awards 2016. Deze award is opgericht om goede doelen in Nederland te ondersteunen bij het bereiken van hun doelgroep door middel van een communicatiecampagne. TI-NL roept iedereen op om op TI-NL te stemmen en Nederland te helpen in de strijd tegen corruptie.
Stem op Transparency International
Certificaten Kwaliteitstoetsing
In de afgelopen maand ontvingen weer vier Internal Auditafdelingen een Certificaat Kwaliteitstoetsing. Zij zijn zeer tevreden met de resultaten.
 Certificaat Kwaliteitstoetsing voor AerCap
 Certificaat Kwaliteitstoetsing voor Arcadis
 Certificaat Kwaliteitstoetsing voor DELA
 Certificaat Kwaliteitstoetsing voor Credit Europe Bank

GRC Tooling - IIA YP, IIA PAS en ISACA event 28 september 2016
Binnen vrijwel elke organisatie komt vroeg of laat de inzet van Governance, Risicomanagement en Compliance (GRC) Technologie aan de orde. Het is niet waarschijnlijk dat de technologie van één leverancier alles ondersteunt. GRC is een breed begrip en binnen het GRC-spectrum zijn veel technologieleveranciers actief die verschillende oplossingen bieden voor verschillende onderwerpen. Tijdens dit event vertellen een aantal leveranciers over hun visie, de doorvertaling naar hun technologie en hoe de technologie zich in de toekomst zal ontwikkelen.
Schrijf je in
Lees Risk & Compliance Magazine Jul-Sep 2016
De juli-september editie van Risk & Compliance Magazine bevat wederom vele interessante artikelen, zoals "Impact of the ‘Panama Papers’ revelations", "Succession planning and risk mitigation", "Data security training: using learning technology to get more with less", "A culture of fraud – don’t shoot the messenger just because they bring bad news", "Financial institutions – using Big Data analytics to reduce fraud and money laundering" en "The gift of time... to act".
Lees verder
Fraude en Auditing: Frauditing (IIA-PAS en NBA-LIO)
Auditors worden de laatste jaren vaker gevraagd een rol te spelen in de beheersing van integriteitsrisico’s. Dit vraagt echter wat van de auditor, ook van de auditor die werkzaam is bij een kleine auditdienst. Deze bijeenkomst op 12 oktober 2016, die bestaat uit een plenair gedeelte en break out sessies, wordt begeleid door Nicole den Hartigh.
Schrijf je in
Vacature Audit Manager bij KLM
De afdeling Internal Audit van KLM is gericht op het uitvoeren van risk based audits. Risico-analyses vormen dan ook de basis van het auditwerk dat in samenwerking met de business plaatsvindt. Door een interne promotie is KLM op zoek naar een nieuwe collega Audit Manager in Amstelveen.
Solliciteer direct
Lie Detection: Words Never Lie but People Do
After her powerful performance at our IIA Conference in June, Nejolla Korris will be back to run a workshop in Lie Detection. This workshop on October 10 shows how linguistic lie detection is used in business, audit, and investigative areas, to help you become more effective in all your business communications. You’ll learn the basics of information gathering and how to interpret the information you receive. You’ll also learn how to apply linguistic lie detection techniques used by FBI profilers.
Sign up
Auditing Culture: Challenges and Proven Techniques
Energetic motivational speaker James Roth, one of the profession's most highly rated speakers, visits the Netherlands to facilitate an Auditing Culture Course. During his course on November 22/23, you will be exposed to the latest thinking and guidance on evaluating culture. You will share your techniques for evaluating culture and get feedback. You will work through hands-on exercises in evaluating elements of culture. And you will take away proven evaluation tools from world-class audit departments.
Sign up
RO Masterclass 2016: Auditen van gedrag en cultuur
In de voorgestelde wijzigingen van de Corporate Governance Code wordt meerdere malen verwezen naar het belang van auditen van cultuur en gedrag. Met een aantal topsprekers (Muel Kaptein, James Roth, Fons Trompenaars) zullen we tijdens de RO Masterclass op 24/25 november binnen een theoretisch en academisch kader de belangrijkste begrippen uitleggen en vervolgens gaan we hier tijdens verschillende workshops actief mee aan de slag.
Schrijf je in
IIA: Instituut van Internal Auditors
Je ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
» Website
» Aanmelden
» Afmelden