De zomer voorbij! Terugblikken en vooruitkijken  |  Lees online  |  Afmelden
 
Beste Young Professional,
De zomerperiode is voor de meeste Young Professionals een tijd van zon, zee, vakantie, rust en het opdoen van nieuwe energie. De IIA YP commissie heeft ook genoten van haar ‘ontspannen’ actieve zomer. Zij heeft de zomer - naast het organiseren van events - ook gebruikt om het IIA congres 2017 te bezoeken, haar nieuwe voorzitter te begroeten en kleding uit te zoeken voor het geslaagde IIA vrijwilligersfeest!

In deze nieuwsbrief willen we de zomer met jullie doornemen en een doorkijk maken naar alweer het laatste kwartaal van dit jaar. Verder bieden we jullie de mogelijkheid om mee te denken over het jaarplan 2018 en te reageren op onze zoektocht naar nieuwe commissieleden.

Veel leesplezier en hopelijk tot snel op één van onze activiteiten!
Vriendelijke groeten,
IIA YP Commissie
Hendrie, Dwayne, Carlyne, Fabienne, Jack, Marieta, Michael en Vasilikis.
Verschillende menstypen analyseren
IIA Young Professionals organiseerde op 7 september in samenwerking met De LeugenAcademie de workshop: ‘Verschillende menstypes analyseren’. De workshop werd begeleid door Gerard van den Berg van De LeugenAcademie. Onder het label ‘Instituut voor menselijk gedrag’ biedt zij diverse trainingen gericht op het menselijk gedrag aan.
 

Waarom gedragen mensen zich zoals zij zich gedragen, waar komt het gedrag vandaan en hoe is dit te beïnvloeden en welke verschillende menstypes hebben we? Tijdens deze workshop kregen de deelnemers uitleg over de verschillende theorieën over gedrag, de bio structuur, welke verschillende leugens er bestaan, hoe verhouden deze verschillende leugens zich tot emoties etc.

In het actieve gedeelte van de workshop kregen de 13 deelnemers verschillende opdrachten gerelateerd aan de materie die voorafgaand behandeld was. Eén van de groepsopdrachten was om verschillende audit opdrachten c.q. situaties uit te werken, om zo te achterhalen wat het menstype van de verschillende groepsgenoten was. Dit kon dan naderhand nog vergeleken worden met hoe de individu zichzelf had beoordeeld, aan de hand van de menstype theorie die op voorhand met de deelnemers was gedeeld. Als afsluiter werd er nog een quiz gegeven over bovenstaande onderwerpen.

Hierbij nogmaals dank aan Gerard van den Berg dat hij deze interessante en leerzame workshop heeft gegeven.
Ransomware event: WannaCry?
WannaCry? Naar aanleiding van de wereldwijde ransomware-uitbraken, hebben de Young Professionals van NOREA, ISACA, IIA en KNVI in korte tijd een event op 19 juli bij ABN AMRO georganiseerd. Dit event ging over ontwikkelingen en risico’s van ransomware en hoe we ons hiertegen kunnen bewapenen. Een recente aanval is beter bekend als WannaCry?!?!
 
Tijdens het event hebben twee ervaringsdeskundigen vanuit hun expertises verteld over het fenomeen ransomware en handvatten geboden om te toetsen of een onderneming enigszins voorbereid is tegen een ransomware aanval.

Frank Breedijk (Security Officer Schuberg Philis) heeft verteld over de ontwikkelingen omtrent ransomware en de ‘personen’ achter een dergelijke aanval. Het gaat in de basis om het stelen van informatie en welke informatie moeten deze personen veranderen om voordeel te hebben? Dit wordt uitgedrukt in een commercieel voordeel. Er zijn hierbij verschillende soorten personen c.q. motieven: opportunistic attacker, scriptkiddies, hacktivism en organized crime. Deze personen doen dit volgens een vast stappenplan: dring binnen, gijzeling, uitbetaling en eventuele vrijlating.

Vervolgens is Niels Kunis (IT-Audit Manager ABN AMRO) ingegaan op de risico’s omtrent diverse IT-aspecten, welke kunnen bijdragen aan een gedegen voorbereiding op een ransomware aanval. Hij bood het publiek een normenkader inclusief beheersmaatregelen om de kans op een aanval te reduceren.

Er kwamen naderhand vele vragen vanuit het publiek omtrent het onderwerp. Dit geeft aan hoe actueel het onderwerp is. De slotvraag willen we in ieder geval met jullie de delen: Is een ransomware aanval, met eventuele hulp van een auditor, in alle gevallen te voorkomen? Het is antwoord is kort: NEE. Het belangrijkste is dat de back-up van de organisatie goed is ingeregeld, zodat de ‘normale’ bedrijfsvoering weer zo snel mogelijk kan worden opgepakt!
Vooraankondigingen
Welke activiteiten kun je in ieder geval nog dit jaar verwachten?
De onderstaande activiteiten zullen in de laatste maanden van dit jaar in ieder geval nog worden georganiseerd. Er kunnen tussentijds ook nog andere events worden georganiseerd. 
  • Ideation session – Q4
  • MVO/ CSR – Q4
Verder organiseert de IIA Academy nog meer interessante activiteiten, zoals:
Houd voor de actuele stand van zaken goed de IIA website in de gaten. Ideeën voor activiteiten zijn altijd welkom!
Naar IIA Academy

Voorzitterschap IIA YP
De afgelopen 3 jaar heeft Marieta Vermulm met plezier meegebouwd aan IIA YP en zij kijkt terug op een mooie en leerzame periode. Per 1 juli is het voorzitterschap door haar overgedragen aan Hendrie van ’t Ende (zie foto). 

Marieta: “Toen ik net aanhaakte bij IIA YP had ik geen goed beeld waar het IIA en IIA YP voor stond. Dat is nu wel anders." 
"Samen met een nieuw en enthousiast team, na wisseling van de wacht van de vorige commissieleden, hebben we met elkaar weer veel leuke informatieve events, roundtables, scriptielezingen en nieuwsbrieven uitbracht. Sinds de start van de IIA YP Commissie zijn we het pad blijven bewandelen om een commissie te zijn die echt ergens voor staat en waarmee de toekomst van IIA YP (en in het verlengde daarvan ook het IIA) is geborgd”, aldus Marieta. Niet getreurd allemaal,  Marieta blijft actief binnen het IIA, als PAS commissielid en Taskforce member van het IA AM.

Onze Young Professional Hendrie heeft ervaring met interne controle, internal audit en risicomanagement bij organisaties als Rabobank en de Telegraaf Media Groep N.V. Hij is 1 per juli gestart als Internal Auditor binnen de afdeling Audit & Advies bij Vitens N.V. te Zwolle.

Hendrie wil graag mede vanuit de voorzittersrol, de uitdaging aangaan om een actieve bijdrage te leveren binnen onze beroepsvereniging, gezamenlijk met de rest van de commissieleden. Hij gaat daarbij voor een mix van inhoudelijk actuele auditgerelateerde thema’s en het samenbrengen van IIA YP’s tijdens (outdoor) activiteiten.

De IIA YP commissie bedankt Marieta nogmaals voor haar betrokkenheid en harde werk om de commissie op de kaart te zetten. Bedankt! Verder zijn er nog een paar commissieleden reeds vertrokken of gaan aan het einde van dit jaar vertrekken. Ook wil de commissie hen bedanken voor hun inzet de afgelopen jaren. Dank aan Michael Blom, Johan Kom en Sander Hendriks. Wil je deze YP’s persoonlijk bedanken/ feliciteren/ tips & tricks meegeven? Dat kan via het e-mailadres yp@iia.nl.
Stuur een mail!
Terugblik IIA Congres 2017
“We kunnen niet blijven doen wat we altijd al deden. Je bent nooit te oud om te leren, maar de nieuwe generatie pakt technische veranderingen toch sneller op” - John Bendermacher. 
 
Het jaarlijkse congres van het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) vond dit jaar plaats op 15 en 16 juni in de Flint in Amersfoort. Met ruim 600 deelnemers en 50 (binnen- en buitenlandse) sprekers en vrijwilligers was het congres wederom groter dan ooit. Een breed scala aan sprekers met presentaties in de thema’s trendwatching, IT, hot topics, research en cultuur & ethiek wisten de deelnemers twee dagen lang te boeien. Ook het weer, de locatie, de catering en uiteraard de deelnemers zorgden voor een echte topsfeer, zodat we met een goed gevoel op het congres kunnen terugkijken.

Gelukkig is de nieuwe generatie zelf ook aanwezig geweest. Op de vraag wie er jonger is dan 36 jaar gaat er een aanzienlijk aantal handen de lucht in. IIA-voorzitter John Bendermacher is daar blij mee. Uit de analyse van het aantal bezoekers blijkt dat van de 650 bezoekers er 58 onder de 36 jaar waren. Dit is (slechts) 8,9% van het totaal aantal bezoekers. Volgend jaar op 7 en 8 juni 2018 zal er weer een IIA congres worden georganiseerd. De IIA YP commissie bekijkt samen met het IIA bestuur de mogelijkheden om tijdens het congres meer IIA YP’s te ontmoeten!
Verslag en foto-impressie Congres 2017
IIA vrijwilligers event
IIA Nederland bestaat zoals dit jaar 20 jaar! Dat is zeker een feestje waard. De beroepsorganisatie vierde dit jubileum op 2 september met al haar (oud)vrijwilligers én iedereen die van 1997 t/m 2017 aaneensluitend lid is geweest. Een groot deel van de IIA YP commissie was natuurlijk ook van de partij. Een leuke wijze om elkaar weer te zien en nog beter te leren kennen. We zijn weer helemaal opgeladen om geweldige activiteiten voor jullie te organiseren!
 
Onder een stralende zon betraden zaterdag 2 september 2017 zo'n 300 ‘IIA-tjes’ de rode loper van cruiseschip Ocean Diva in Amsterdam. De grote opkomst kenmerkt de enorme betrokkenheid van onze vrijwilligers in de afgelopen 20 jaar.

Eenmaal iedereen aan boord heette voorzitter John Bendermacher alle gasten welkom en bedankte hij alle leden, vrijwilligers en medewerkers voor hun - soms jarenlange – inzet voor het instituut. Vervolgens was het woord aan cabaretière, zangeres en tekstschrijver Henrike Brouwer. Zij kreeg al snel de lachers op haar hand. Waar staat IIA eigenlijk voor? ‘Nou wat mij betreft Iedereen Is Aardig en Iedereen Is Aantrekkelijk!’ Daarmee verwijzend naar hoe prachtig iedereen er deze avond uit zag en de fijne gesprekken die ze met een aantal aanwezigen had gevoerd. Ze deelde een aantal van die quotes uit deze gesprekken, zoals 'als amateurs hebben we er een mooie professionele club van gemaakt'.
Jaarplan 2018
Het jaar 2017 is nog lang niet voorbij, echter de commissie is al voorzichtig gestart met het ‘brainstormen’ over de activiteiten voor het volgende jaar 2018.

We doen onze activiteiten voor jullie allemaal en hebben dan ook jullie input hard nodig om aan jullie wensen te voldoen. Ook betrekken we het IIA bestuur en de andere IIA commissies bij het opstellen van het jaarplan 2018.

Deel al je ideeën, meningen, onderwerpen voor events, (outdoor) activiteiten, input voor ons jaarplan 2018 via het e-mailadres yp@iia.nl. Verder kunnen jullie altijd terecht bij een van de commissieleden.
Deel je ideeën 
Nieuwe bestuursleden gezocht: join us!
Wil jij een bedrage leveren via de commissie aan ons vakgebied? Wil je nieuwe mensen en organisatie ontmoeten? Zit jij vol met nieuwe ideeën? Dan zijn we opzoek naar jou!

Bij deze willen we als de IIA YP commissie alvast met jullie delen dat er per 1 januari 2018 een of twee nieuwe plekken vrijkomen in het bestuur. In de loop van laatste kwartaal worden de vacatures via de IIA website met jullie gedeeld. Voor het bestuur zijn we op zoek naar een mix van persoonlijkheden, competenties en organisaties.

Als IIA YP commissielid:
  • Denk je mee over de strategie van de IIA YP Commissie;
  • Onderhoud je contacten binnen het IIA en de universiteiten;
  • Bezoek je activiteiten van het IIA zoals de Algemene Ledenvergadering en het IIA Congres;
  • Ben je verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten voor Young Professionals;
  • Leer je diverse mensen en organisaties kennen.
Heb je interesse om IIA YP commissielid te worden of activiteiten samen met ons te organiseren, neem dan contact op via yp@iia.nl of via een van de commissieleden.
Join Us!
IIA: Instituut van Internal Auditors
Je ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
» Website
» Aanmelden
» Afmelden